Karavan salong med den japanska författarinnan Yu Miri

Karavan salong den 20 juni
Möte med Yu Miri

Extrainsatt program! I midsommarveckan besöker den japanska författarinnan Yu Miri Sverige och vi har glädjen att bjuda in till en salong med henne.
Yu Miri slog igenom med ett par novellsamlingar på 1990-talet och är idag en hyllad författare som tilldelats Akutagawapriset, Japans finaste litterära utmärkelse. Vägen dit har dock varit stenig – under årens lopp har hon mötts av en mängd påhopp, då hon inte är rädd för att ta upp känsliga ämnen. Hon är av koreanskt ursprung och har bland annat belyst den diskriminering hon mött under sin uppväxt.
Nyligen utkom hennes roman Tokyo Ueno station. Utgången mot parken på svenska, i översättning av Lars Vargö. Den handlar om Kazu som en gång hade en familj i Fukushima, men nu lever sina sista dagar som hemlös i Uenoparken i Tokyo. Genom hans återblickar skapas också en berättelse om det moderna Japan.
Den 11 mars 2011 inträffade en kraftig jordbävning utanför Japans nordöstra kust, som fick en förödande tsunami till följd. Sorgen efter denna tsunami och hur det förflutna lever i nuet skildrar Yu Miri i dramat En vacker dag, som publicerades i senaste numret av Karavan, 1/2021.
Under kvällen samtalar Yu Miri med Karavans redaktör Birgitta Wallin om pjäsen och reaktionerna när den har uppförts i Japan, och om hennes eget beslut att flytta till ett av de områden som drabbats av katastrofen. Översättaren Lars Vargö medverkar och tolkar från och till japanska, och Gert Lundstedt är uppläsare.

Varmt välkommen!
Mejla din anmälan till info@karavan.se

NÄR: måndagen den 20 juni kl 19.00
VAR: Timmermansgården, Timmermansgatan 46-48, Stockholm (nära Södra Station)

Fri entré, men glöm inte att OSA till info@karavan.se!
Eller ring 0708-440755. Senast på morgonen den 20 juni.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.