Kultur


BOKCIRKEL
Eldens vagga
Latinamerikas litteratur

Från Mexiko i norr till Argentina i söder, från spanskspråkiga Colombia till portugisiskspråkiga Brasilien – här finns en fascinerande och rik litterär värld att upptäcka.

Från äldre tid bekantar vi oss särskilt med Sor Juana Inés de la Cruz, 1600-talsrebellen som gick i kloster för att få bilda sig och skriva. Vi fortsätter med den modernistiska poesin från 1900-talets början, och med socialt engagerad och magiskt influerad prosa från seklets första hälft. Vid 1900-talets mitt kommer så ”boomen”, den som får världens ögon att öppnas för den latinamerikanska litteraturen. Vad var det som gjorde författare som Gabriel García Márquez och Mario Vargas Llosa så kända?

En stjärna som lyser starkt från det sena 1990-talet är Roberto Bolaño, brobyggare mellan boom-generationen och nutidens unga författare. Idag är litteraturen på nytt inne i ett dynamiskt skede i många länder på kontinenten. Från Argentina kommer firade novellister som Samanta Schweblin och Mariana Enriquez, i Chile återerövras historien av unga författare som Alejandro Zambra.

En träff ägnas åt brasiliansk litteratur: den oförlikneliga Clarice Lispector, den unga generationens Daniel Galera, med flera.

Vi läser nya texter till varje träff – dikter, noveller och romanutdrag. Kunniga ciceroner vägleder oss under cirkelns gång.

FEM TRÄFFAR med inledning och samtal.
FÖRELÄSARE: Stephan Larsen, lektor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, Örjan Sjögren, översättare från portugisiska och engelska, och Annakarin Thorburn, översättare från spanska och författare.
NÄR: Fem tisdagar varannan vecka med start den 29 januari, kl 18.30–20.30
VAR: Timmermansgården på Södermalm i Stockholm
PRIS: 970 kr
För Karavanprenumeranter: 870 kr
För Karavanmedlemmar: 770 kr

 Skicka din anmälan till info@karavan.se! Obs, anmälan är bindande.

 

 

 

 

 

 

 

Skicka din anmälan till info@karavan.se! Obs, anmälan är bindande.

 

Kommentarer inaktiverade.