Kultur

 

Månen i min resväska
Möten med iranska författare i Sverige

Det här är en alldeles speciell cirkel: Du kommer att få träffa författarna vi läser, samtala om deras litterära arv och verk! Efter vårens kurs om persisk litteratur fortsätter vi nu med att läsa samtida författare och särskilt rikta in oss på iranska författare som bor i Sverige. Någon skriver på svenska, andra på persiska. Under kursens gång får du möta bland andra:

Poeten Azita Ghahreman, född 1962 i Mashhad, numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1990 och har fram till dags dato publicerat ett tiotal diktsamlingar på persiska. I hennes poesi skildras en iransk kvinnas liv och öde. Hon skriver om motstånd mot förbud som kränker friheten, om kärlek och erotik, om att befinna sig i transit, om de ständiga regnen.

Författaren och översättaren Azar Mahloujian kom till Sverige 1982. Hon föddes i Iran 1949 men tvingades lämna landet efter revolutionen. Hennes debutbok De sönderrivna bilderna blev mycket uppmärksammad. Sedan dess har hon skrivit fem böcker på svenska, däribland romanen Älskar du någon annan? om kärlek, flykt och besvikelse, och Möten i Larnaca, en thriller med verklighetsbakgrund.

Höstens cirkel är en unik möjlighet till samtal med en författare du just har läst. Fler författarnamn meddelas efterhand. Referenser kommer också att göras till såväl persiska klassiker som till nutida litteratur i Iran.
KURSMATERIAL: Vi läser främst dikter och romanutdrag av de medverkande författarna (även hela böcker), men det kan också bli någon text ur den klassiska litteraturen.
FEM TRÄFFAR med inledning och samtal.
MEDVERKANDE:
Utöver författarna kommer Ashk Dahlén, språkvetare och översättare, och
Roza Ghaleh Dar
, litteraturvetare och kulturskribent, att lotsa oss genom litteraturen.
NÄR:
Fem tisdagar varannan vecka med start den , kl 18.30–20.30
VAR:
Timmermansgården på Södermalm i Stockholm
PRIS
: 1100 kr
För Karavanprenumeranter: 950 kr
För Karavanmedlemmar: 850 kr

Skicka din anmälan till info@karavan.se! Obs, anmälan är bindande.

 

Kommentarer inaktiverade.