Kultur

En vänlig tjuv & andra historier

I höst styr vi kosan mot det portugisiskspråkiga Afrika, mot Angola och Moçambique.
Genom författaren José Eduardo Agualusa får vi insyn i Angolas moderna historia och politiska samtid, men främst får vi ta del av drömmar. Drömmar om ett nytt liv, om ett annat samhälle. Drömmar om att sväva. Från Angola läser vi också Ana Paula Tavares, besatt av att återge angolanerna deras historia, prosaisten Pepetela som stred mot kolonialstyret och Ondjaki, en av de mest spännande bland det portugisiskspråkiga Afrikas yngre författare.

Från Moçambique läser vi bland andra Paulina Chiziane, den första kvinnan i landet som gav ut en roman, och poeten José Craveirinha, en upprorisk visionär med skärpa. Liksom Agualusa betonar Mia Couto drömmarnas och myternas betydelse. I hans verk om Moçambique vävs verklighet och drömmar samman.

Vi läser nya texter till varje träff – dikter, noveller och romanutdrag. De flesta texter är på svenska, men det kan förekomma någon på engelska. Kunniga ciceroner vägleder oss under cirkelns gång.
FEM TRÄFFAR med inledning och samtal.
FÖRELÄSARE: Erik Falk, litteraturvetare med fokus på Afrikas och Karibiens litteraturer; Stephan Larsen, litteraturskribent (tidigare lektor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet); Birgitta Wallin, redaktör för Karavan och översättare, m.fl.

NÄR: Fem tisdagar varannan vecka med start den 19 september, kl 18.30–20.30
VAR: Timmermansgården på Södermalm i Stockholm
PRIS: 970 kr
För Karavanprenumeranter: 870 kr
För Karavanmedlemmar: 770 kr
Skicka din anmälan till info@karavan.se! Obs, anmälan är bindande.

 

Startdatum ej bestämt.
Skriv Ditt liv!
Skrivarkurs,  grundkurs.
För seniorer med Stefan Estby.
Måndagar kl 14.00 – 16.30
Skriv och berätta om Ditt liv, episoder eller i tidsföljd.
6 ggr varannan vecka.
Kostnad 950:-
Anmälan görs till Timmermansgården per mejl eller telefon.

Litteraturcirkel
Startdatum ej bestämt.

 

Kommentarer inaktiverade.